HTML & CSS

HTML Nedir?

HTML, web sayfaları ve web uygulamaları oluşturmak için kullanılan Hyper Text Markup Language anlamına gelen bir kısaltmadır . Köprü Metni Biçimlendirme Dili ve Web sayfasının ne anlama geldiğini görelim.

Hiper Metin: Köprü Metni basitçe “Metin İçinde Metin” anlamına gelir. Bir metnin içinde bir bağlantı vardır, bir hiper metindir. Sizi yeni bir web sayfasına götüren bir bağlantıya her tıkladığınızda, bir hiper metne tıklamış olursunuz. Köprü Metni, iki veya daha fazla web sayfasını (HTML belgeleri) birbirine bağlamanın bir yoludur.

İşaretleme dili: İşaretleme dili, bir metin belgesine mizanpaj ve biçimlendirme kurallarını uygulamak için kullanılan bir bilgisayar dilidir. İşaretleme dili, metni daha etkileşimli ve dinamik hale getirir. Metni resimlere, tablolara, bağlantılara vb. dönüştürebilir.

Web Sayfası: Web sayfası, genellikle HTML ile yazılan ve bir web tarayıcısı tarafından çevrilen bir belgedir. Bir web sayfası, bir URL girilerek tanımlanabilir. Bir Web sayfası statik veya dinamik türde olabilir. Yalnızca HTML yardımıyla statik web sayfaları oluşturabiliriz .

Bu nedenle HTML, stil yardımıyla çekici web sayfaları oluşturmak için kullanılan ve bir web tarayıcısında güzel bir biçimde görünen bir biçimlendirme dilidir. Bir HTML belgesi birçok HTML etiketinden oluşur ve her HTML etiketi farklı içerik içerir.

Basit bir HTML örneği görelim.

  1. <!DOCTYPE HTML>  
  2. < html >  
  3. < head>  
  4. < title> Web sayfası başlığı </ title>  
  5. </ head>  
  6. < body>  
  7. < h1 > İlk Başlığınızı Yazın </ h1 >  
  8. < p > İlk Paragrafınızı Yazın. </ p >  
  9. </ body>  
  10. </ html >  

HTML Örneğinin Açıklaması

<!DOCTYPE>: Belge türünü tanımlar veya tarayıcıya HTML sürümü hakkında bilgi verir.

<html > :Bu etiket tarayıcıya bunun bir HTML belgesi olduğunu bildirir. Html etiketi arasındaki metin, web belgesini tanımlar. <!DOCTYPE> dışındaki tüm diğer HTML öğeleri için bir kapsayıcıdır.

<head>: <html> öğesinin içindeki meta verileri (belge hakkında bilgi) içeren ilk öğe olmalıdır. Gövde etiketi açılmadan önce kapatılmalıdır.

<title>: Adından da anlaşılacağı gibi, tarayıcı penceresinin en üstünde görünen o HTML sayfasının başlığını eklemek için kullanılır. Head etiketinin içine yerleştirilmeli ve hemen kapatılmalıdır. (İsteğe bağlı)

<body> : Gövde etiketi arasındaki metin, sayfanın son kullanıcı tarafından görülebilen gövde içeriğini tanımlar. Bu etiket, HTML belgesinin ana içeriğini içerir.

<h1> : <h1> etiketi arasındaki metin, web sayfasının birinci düzey başlığını tanımlar.

<p> : <p> etiketi arasındaki metin, web sayfasının paragrafını tanımlar.


HTML’nin Kısa Tarihi

1980’lerin sonlarında, bir fizikçi, CERN’de müteahhit olan Tim Berners-Lee, CERN araştırmacıları için bir sistem önerdi. 1989’da internet tabanlı bir hiper metin sistemi öneren bir not yazdı.

Tim Berners-Lee , HTML’nin babası olarak bilinir. HTML’nin ilk kullanılabilir açıklaması, 1991’in sonlarında Tim tarafından önerilen “HTML Etiketleri” adlı bir belgeydi. HTML’nin en son sürümü, bu öğreticide daha sonra öğreneceğimiz HTML5’tir.


HTML Sürümleri

HTML icat edildiğinden beri piyasada pek çok HTML sürümü vardır, HTML sürümü hakkında kısa bir giriş aşağıda verilmiştir:

HTML 1.0: HTML’nin ilk sürümü 1.0 idi, HTML dilinin barebone versiyonuydu ve 1991’de yayınlandı.

HTML 2.0: Bu, 1995’te piyasaya sürülen bir sonraki sürümdü ve web sitesi tasarımı için standart dil sürümüydü. HTML 2.0, form tabanlı dosya yükleme, metin kutusu, seçenek düğmesi gibi form öğeleri gibi ekstra özellikleri destekleyebildi.

HTML 3.2: HTML 3.2 sürümü, 1997’nin başlarında W3C tarafından yayınlandı. Bu sürüm, tablolar oluşturma ve form öğeleri için ekstra seçenekler için destek sağlama yeteneğine sahipti. Ayrıca karmaşık matematiksel denklemler içeren bir web sayfasını da destekleyebilir. Ocak 1997’ye kadar herhangi bir tarayıcı için resmi bir standart haline geldi. Bugün, çoğu tarayıcı tarafından pratik olarak destekleniyor.

HTML 4.01: HTML 4.01 sürümü Aralık 1999’da yayınlandı ve HTML dilinin çok kararlı bir sürümüdür. Bu sürüm mevcut resmi standarttır ve stil sayfaları (CSS) için ek destek ve çeşitli multimedya öğeleri için komut dosyası oluşturma yeteneği sağlar.

HTML5 : HTML5, HyperText Markup dilinin en yeni sürümüdür. Bu versiyonun ilk taslağı Ocak 2008’de duyuruldu. Biri W3C (World Wide Web Consortium), diğeri ise HTML 5 versiyonunun geliştirilmesinde yer alan WHATWG (Web Hypertext Application Technology Working Group) olmak üzere iki büyük organizasyon var. , ve hala geliştirme aşamasındadır.


HTML’nin Özellikleri

1) Çok kolay ve basit bir dildir . Kolayca anlaşılabilir ve değiştirilebilir.

2) HTML ile etkili bir sunum yapmak çok kolay biçimlendirme etiketine sahip olduğu için.

3) Bir biçimlendirme dilidir , bu nedenle metinle birlikte web sayfalarını tasarlamak için esnek bir yol sağlar.

4) Programcıların web sayfalarına (html bağlantı etiketi ile) bir bağlantı eklemelerini kolaylaştırır , böylece kullanıcının göz atma ilgisini artırır.

5) Platformdan bağımsızdır çünkü Windows, Linux ve Macintosh gibi herhangi bir platformda görüntülenebilmektedir.

6) Programcının web sayfalarına daha çekici ve etkileşimli hale getiren Grafikler, Videolar ve Ses eklemesini kolaylaştırır .

7) HTML, büyük/küçük harfe duyarsız bir dildir, yani etiketleri küçük harf veya büyük harf olarak kullanabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen siteye erişebilmek için reklam engelleyici kapatın.