Microsoft 5 yıllık Windows Defender yanlışını düzeltti
Microsoft nihayet, Firefox açıkken yüksek CPU kullanımına neden olan bir Windows Defender yanılgısını çözdü. Sorun, Mayıs 2018’den beri kullanıcıları etkiliyordu ve yalnızca Windows 11’de değil, Windows 10 sistemlerinde de yaygındı.
Firefox ile Windows Defender’ın etkileşimi yüksek CPU kullanımına neden oluyordu. Kullanıcılar, tarayıcıyı kullanırken PC’lerinin takılması ile karşılaştılar. Fakat, sorun Chrome ve Edge üzere öbür tarayıcıları etkilemediği için Mozilla, bu durumu sırf Firefox’un etkilendiği bir sorun olarak tanımladı.
Sorunun kökeni, Windows Defender’ın gerçek vakitli müdafaasıydı. Bu özellik, VirtualProtect’in birden fazla kere çağrılmasına neden oldu. Mozilla mühendisleri, Microsoft takımı ile çalışarak sorunu ele almak için efor sarf ettiler. İki tarafın birlikte yürüttüğü araştırmalar, VirtualProtect davetlerinin çok yüksek olduğunu tespit etti ve performans meselelerine neden olduğunu ortaya koydu. JIT’in about:config ayarlarının devre dışı bırakılması, sorunu azalttı lakin CPU kullanım sıkıntısını büsbütün çözmedi.
Microsoft 5 yıllık Windows Defender yanlışını düzeltti
Microsoft, sorunu çözmek için Defender’ın motorunun (1.1.20200.2) beta sürümünü yayınladı. Bu sürüm, antivirus tariflerinin stabil kanalına dağıtıldı. Mozilla mühendisi Yannis Juglaret tarafından paylaşılan bir karşılaştırma grafiği, düzeltmenin sonucunda CPU kullanımında neredeyse %75’lik bir azalma olduğunu gösterdi.
Hata, Mart 2023 güncellemesi (4 Nisan’da yayınlandı) ile düzeltildi. Bu güncelleme, uygulamanın sürüm numarasını 4.18.2302.x olarak güncellerken, motoru 1.1.20200.4 sürümüne yükseltti. Sorun, Windows 7 ve 8.1 kullanıcıları için de düzeltiliyor, lakin onları etkilemediği için bu kullanıcıların bu düzeltmeye gereksinimleri yoktu.