C Nasıl Kurulur?
C, Amerikalı bilgisayar bilimcisi Dennis M. Ritchie tarafından 1969-1973 yılları arasında ABD’de bulunan AT&T (American Telephone & Telegraph) Bell Laboratuarlarında geliştirilen üst düzey genel amaçlı bir dildir . UNIX işletim sistemini yazmak için icat edilmiştir . Assembly dilinde yazılmıştır. . Dennis Ritchie ve Brian Kernighan, 1978’de K & RC veya “C Programlama Dili”nin ilk baskısını yayınladı. Linux OS, Perl, Matz’s Ruby, NumPy, Java’nın ilk derleyicisi, Apache, Nginx ve RDBMS MySQL gibi web sunucularının tümü C ile yazılmıştır. BCPL (Basic Combined Programming Language), ALGOL (Algorithmic Language) ve B olmak üzere üç yapısal dilin ardılıdır. vesaire.
1983 yılında Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI), ticari ve devlet projelerinde kullanılan dili standart hale getirmek için bir komite kurdu.
Yapı yönelimli bir programlama dilidir. Belleğe doğrudan erişime ve bilgisayarın düşük seviyeli yönleri üzerinde doğrudan kontrole izin verir. Esas olarak veritabanları, işletim sistemleri, dil tercümanları, dil derleyicileri, montajcılar, metin editörleri ve çok daha fazlası gibi sistem geliştirme çalışmaları için kullanılır. Birçok eski program da C ile yazılmıştır.
Basit, verimli ve öğrenmesi kolaydır. Diğer birçok programlama dilini öğrenmenin temelidir, bu nedenle bazen tüm programlama dillerinin Anası olarak da adlandırılır .
En büyük avantajlarından biri, çeşitli platformlarda derlenebilmesi ve verimli programlar üretebilmesidir. Taşınabilir veya makineden bağımsızdır, yani bir kez C dilinde yazılan program diğer makinelerde de çalıştırılabilir. Doğası gereği sağlamdır ve programcıların programları kolay ve verimli bir şekilde geliştirmelerine yardımcı olan birçok yerleşik işlev vardır. Kendi fonksiyonlarımızı da oluşturabilir ve bunları C kütüphanesine ekleyebiliriz. Kod hata ayıklama, kod testi ve kodun bakımı için katalizör görevi gören modüler bir yapıya sahiptir. Ayrıca yeni özellikleri kolay ve etkili bir şekilde benimseyebildiği için kendini genişletme yeteneğine de sahiptir. Çok yönlülüğü, 3D animasyon gibi yüksek veri işleme yazılımları için verimli bir seçim olmasını sağlar .
Bu, büyük/küçük harfe duyarlı bir dildir, yani devam et ve DEVAM ET’e farklı şekilde davranılır. C, kuralları ve düzenlemeleri kesinlikle takip eder, bu nedenle çok sıkı bir sözdizimi tabanlı programlama dilidir. Ayrıca , kullanıcının belleğe doğrudan başvurabileceği veya bellekle etkileşime geçebileceği işaretçilerin işlevselliğini de sağlar . Özyinelemeyi kullanabiliriz, yani işlevi kendi tanımında çağırmak, bu nedenle geri izlemenin kullanılmasını sağlar.
Prosedürel bir dildir, yani talimatlar adım adım gerçekleştirilir. Aynı zamanda statik olarak yazılmış bir dildir (Statik olarak yazılan diller, değişken türünün çalışma zamanında değil, derleme zamanında kontrol edildiği dillerdir. Dinamik olarak yazılan dile kıyasla daha hızlıdırlar) bu nedenle bir yazılım geliştirme döngüsü sırasında hatalar tespit edilir.
Toplam 32 Anahtar Kelime ve 45 operatöre sahiptir, bu nedenle ezberlemesi ve öğrenmesi kolaydır. Yukarıdan aşağıya bir programlama yaklaşımı izler. 5 yerleşik veri türü vardır, yani tamsayı (int), kayan nokta, karakter (char), çift ve geçersiz.
C programlarının hatalarını ayıklamak ve anlamak zordur (yorumlar düzgün yazılmadığı sürece). C veri koruması sağlamaz ve C derleyicileri yalnızca hataları algılayabilir, istisnaları işleyemezler.
C’nin birçok sürümü vardır, en sonuncusu 2011’de tanıtılan ve tüm standart C dili derleyicileri tarafından desteklenen C11’dir.
Herhangi bir C programını çalıştırmak için sistemlerinize C dili programını makine diline dönüştüren C derleyicisini kurabilirsiniz çünkü derleme olmadan C ile yazılmış hiçbir program çalıştırılamaz. C için Turbo C, GCC, Microsoft Visual Studio Express, Xcode, Pelles C ve daha pek çok derleyici vardır.
NetBeans, DevC++, Eclipse, Code:: Blocks, MinGW ve çok daha fazlası gibi birçok IDE de C üzerinde çalışmak için oradadır.
Şimdi Windows üzerinde Turbo C++ kurulum sürecini görelim.
C Kurulum Adımları
C’yi kurmak için gereken adımları tartışalım.
1. Adım: Turbo C++ yazılımını indirin
İlk olarak, Turbo C++ bağlantısını şu bağlantıdan indirmelisiniz : Turbo.C.3.2
Bu bağlantıyı açtığınızda aşağıdaki sayfa karşınıza çıkacaktır. İndirmek için ilk bağlantıyı açın.
2. Adım: Turbo C++’ı indirin
Açık bağlantıyı açtığınızda karşınıza turbo C++ indirme seçeneği çıkacaktır. Tıklayın ve indirin.
Adım 3: c sürücüsünde turbo c dizini oluşturun ve tc3.zip dosyasını çıkarın
Şimdi, c: sürücüsünün içinde turbo c dizini oluşturmalı ve zip dosyasını bu dizine çıkarmalısınız.
Adım 4: C’yi yükleme izni
Şimdi kurulum için izin isteyen bir pencere görünecek, C’yi kurmak için enter tuşuna basın.
Adım 5: Sürücüyü C olarak değiştirin
Enter’a bastıktan sonra bir pencere açılacaktır. Sürücüyü C olarak değiştirin
Adım 6: Enter’a basın
Gerekli dosyalar için dizine bakacaktır.
7. Adım: Kurulumu başlatın
Aşağı ok tuşu ile kurulumu başlat seçeneğini seçin ve ardından enter tuşuna basın.
Adım 8: C kurulur
C sisteminize düzgün bir şekilde kurulmuş. Bir belgeyi okumak veya pencereyi kapatmak için enter tuşuna basın.
Adım 9: BIN klasöründeki TC uygulamasına tıklayın
Şimdi programlamaya başlamak için TC uygulamasını seçin veya çift tıklayın.
Adım 10: Mavi bir pencere görünecektir
C ile kodlamaya başlayın ve programlarınızı çalıştırın.
Yeni başlayanlara kolaylık olması için, merhaba dünya yazdırmak için basit bir programdan bahsedilmiştir.
#include<stdio.h>
int main() {
printf("Hello World\n");
return 0;
}