Genel

Expeditions: Rome – İnceleme: “Basit ancak eğlenceli”

Donanım Haber içerisinde sıra tabanlı rol yapma oyunlarını çok sevdiğimi birkaç farklı oyunun incelemesinde sık sık söylemiştim. Bu yüzden çıkan sıra tabanlı açık dünya oyunlarını kaçırmamaya çalışıyorum ve küçük büyük bu tıpta birçok oyunu oynuyorum. Bugün de yeniden bu tıpta bir oyunla sizle birlikteyim. Bu seferki oyunumuz ise Expeditions: Rome.

Yayıncılığını THQ Nordic’in yaptığı, geliştiriciliğini ise Logic Artists’in yaptığı Expeditions: Rome bugün prestijiyle erişilebilir hale geldi. Oyunu açıkçası birinci oynanış görüntülerinin paylaşıldığı günden bu yana takip ediyorum. Her ne kadar Divinitiy yahut Baldur’s Gate III üzere oyunların büyüklüğünü hissettirmese de oynanıştaki kolaylığı ve geçtiği devir sebebiyle ilgimi çekmişti. Bu yüzden oyunun devri ile başlayalım. Oyunun isminden de anlayabileceğiniz üzere oyun Roma periyodunda geçiyor.

Yunanistan’ın parlak mavi kıyılarından Galya’nın derin ormanlarına

Bildiğiniz üzere bu biçim sıra tabanlı oyunlarda genelde kendimizi ya fantastik bir cihanda ya da bilim kurgu cihanında buluruz. Lakin bu oyun daha az rastlanan bir tercih yapmış ve bizleri Roma’ya götürmüş. Bu cinse olan sevgim yüzünden zati bu bile oyunu denememe yetiyor. Aslında yalnızca grafiksel manada bizleri Roma’ya götürmüyor oyun, öykü manasında da Roma’ya götürüyor. Bildiğiniz üzere fantastik kurgu cinsindeki oyunlar genelde çok büyük olayları anlatır, dünyayı kadim bir güçten kurtarmak üzere. Bu oyun ise Roma’da geçtiğinin de şuurunda olarak siyaset içeren bir oyun. Oyunda babasının bilinmeyen bir politik rakip tarafından öldürülmesinin akabinde Roma’dan kaçmak ve Yunan isyanını bastırmaya yönelik askeri harekete sığınmak zorunda kalan genç Legatus’u canlandırıyorsunuz. Siz ve tekrar sizin denetiminize verilmiş 4 farklı yoldaşınız ile hem kendinizin hem de Roma’nın geleceğini belirliyorsunuz.

Oynanış olarak baktığımızdaysa oyunun çok kolay olduğunu söyleyebilirim. Daha doğrusu anlaması çok kolay. Olağanda bu usul oyunlar biraz daha karışık olur ve biraz öğrenmeniz gerekir. Lakin bu oyun hakikaten kolay. Elbette kuvvetli savaşlara giriyorsunuz fakat sizi oyunu anlamak zorlamıyor, düşmanlar zorluyor. Taktik maktik de iddia edebileceğiniz üzere düşük düzeyde. Lakin oyun vaat ettiği üzere kararlarınızı oyuna yansıtıyor. Yani kararlarınız ile kainatın size karşı nasıl değiştiğini rahat bir biçimde görüyorsunuz. Bu da bu biçim bir oyundan tam olarak beklenecek cinsten. Şayet daha karışık bir oynanış arıyorsanız ne yazık ki bu oyunda bulamayacaksınız lakin tekrar de eğleneceksiniz diyebilirim.

Karakter Yaratma

Karakter yaratma ekranı bu usul oyunlarda çok değerli bir ayrıntı, sonuçta rol yapma oyunu. Lakin ne yazık ki oyun bu kısımda da sınıfta kalmış. Karakter yaratmanın kolaylığı de tekrar tıpkı karakterlerin kendisi üzere. Diyalog üzere ayrıntılar pek hoş yazılmış fakat siz ve yoldaşlarınız ortasındaki bariz farklar üzere ayrıntılar kendini çok fark ettiremiyor. Oyunda siz ilerledikçe düzeyinizi arttırdıkça bu farklar daha da belirginleşiyor lakin tekrar de bu farkın en başta da kendini hissettirmesini isterdim. Karakter yaratma ekranına geri dönecek olursak, karakterin güçlerinden tutun da fizikî özelliklerine kadar çok az bir seçeneğiniz var. Bu da sizi istediğiniz karakteri yaratıyormuşsunuz hissinden uzaklaştırıyor.

Grafikler ve Sesler

Grafik manasında bu kadar düşük bütçeli bir oyundan aslında çok bir şey beklememek gerekir. Oyun da bu beklentiyi kabul ederseniz size pek kâfi bir performans ve kalite sunuyor. Yani görsel manada stüdyonun küçüklüğünü kabul ederseniz çok hoş bir iş çıkarttıklarını söyleyebiliriz.

Ses konusunda da aslında çok fazla söylenecek bir şey yok. Ülkü bir ses tasarımı var. Lakin böylesine bir oyunda seslendirme olması hakikaten sevindirici ve ekstra puan.

Co-op Olmaması Büyük Eksik

Son olarak oyunun bana nazaran en büyük eksiğinin co-op dayanağının olmaması diyebilirim. Bu biçim oyunlar tek başına keyifli olsa da asıl keyif arkadaşlarla oynama kısmında. Lakin ne yazık ki bu oyunda co-op takviyesi yok. Bunu yeniden oyunun bütçesinin azlığına verebiliriz.

Puan

Sonuç olarak toparlamak gerekirse bu oyunun kolay fakat eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Şayet bu cinse aşinaysanız atmosferin farklılığı sebebiyle; çeşide aşina değilseniz kolaylığı sebebiyle oynayabilirsiniz. Lakin şu anki Steam fiyatının fazla olduğunu söylemek gerek. Elbette bunun sebebi de ne yazık ki yüksel dolar kuru. Oyunun fiyatı 100 TL’nin altına indiğinde denenebilir.

0 puan için her şeyiyle makûs rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, benim Expeditions: Rome’a puanım 7.3 olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen siteye erişebilmek için reklam engelleyici kapatın.