JavaScript Araçları
Alanın zirvesinde kalmak için bilmeniz gereken, kullanıcılar için mevcut olan çeşitli ünlü JavaScript Araçlarını inceleyelim.
1. React JS
React JS, başlangıçta Facebook mühendisleri tarafından bir JS kitaplığı olarak tanıtılan açık kaynaklı bir teknolojidir. Yüksek performans ve dinamik bir kullanıcı arayüzü dahil olmak üzere birçok avantajıyla web sayfalarını göstermenin yenilikçi yollarını sunar. React’te, zamandan ve emekten tasarruf etmemize yardımcı olan kodun bileşenlerini yeniden kullanabiliriz ve bu özellik özellikle sistem güncellemelerimiz olduğunda kullanışlı olur. React bileşenleri farklıdır, bu nedenle birbirleriyle etkileşime girmezler.
React için birkaç özelliğimiz var. Veri bağlama, sabit bir kodu güçlendirmek için aşağı yönde yapılır. Hızı artırmamızı sağlayan sanal bir DOM’umuz var. React JS topluluğu tarafından yapılan sürekli geliştirmeler ve iyileştirmeler, onu zirveye taşımaya yardımcı olur.
2.Express JS
Express JS, tasarımcıların Node JS teknolojisini kullanarak web sayfaları ve web siteleri oluşturmalarına yardımcı olan bir web çerçevesidir . Express JS, bize HTTP sunucuları için kullanılabilecek güçlü araçlar sağlayarak onu kararlı hale getirir.
Yönlendirme için Express JS kullanılabilir. Harika bir test kapsamı içerir ve HTTP sunucularına yardımcı olabilecek önbelleğe alma ve yeniden yönlendirme gibi özelliklere sahiptir. Genellikle uygulamaları ve web sitelerini oldukça hızlı bir şekilde yürütür ve çok sayıda motoru destekler.
Express’te API oluşturmak çok basit olduğu için Express JS kullanıyoruz, bu da web siteleri ve tek sayfalık uygulamalar oluşturmayı kolaylaştırıyor.
3. Angular JS
Angular JS, istemci tarafında uygulamalar yazmamıza yardımcı olan bir JavaScript çerçevesidir. Angular JS, HTML’yi destekler ve birbiriyle ilişkili bileşenlerin doğru yapılandırılmasına izin verir. Çerçevenin bizim için yaptığı gibi, kullanıcı arayüzleri, veritabanları ve bağlantılar için ayrı ayrı kodlamamız gerekmez.
Angular, özellikle tek sayfalık uygulamalar olmak üzere web uygulamaları oluşturmak için popüler hale gelen çapraz platform bir çözümdür. Standart ve popüler MEAN yığınına dahildir. Bize komut satırı araçları sağlar ve kodu otomatik olarak bölmeye izin verir. Ayrıca, verilerimizi daha güvenli hale getiren iki yönlü veri bağlama sunar. Angular JS sürekli olarak yükseltilmektedir ve bu, teknoloji değişikliklerinde güncel olmasına yardımcı olur.
4. Electron
Günümüzde Electron, platformlar arası masaüstü uygulamaları oluşturmak için yetkin bir araç olarak büyük ilgi görmektedir. Electron, Node JS ve Chromium motoru üzerine kuruludur ve desteği HTML, CSS ve JS’den oluşan eksiksiz paketi kapsayacak şekilde genişletir. Docker ve masaüstü GitHub gibi uygulamalar Electron üzerinde oluşturulur.
Elektron açık kaynaklı bir araçtır ve serbestçe elde edilebilir. Windows, Linux ve Mac sistemleri ile uyumludur. Electron, uygulamalar için önceden oluşturulmuş demo API’leri içerir ve hata ayıklamaya yardımcı olan Chromium araçlarına sahiptir. Electron ayrıca kendi ortamında birim testleri yapma yeteneğine de sahiptir. Bu aracın dezavantajı, Chromium ile birlikte geldiği için güncelleme boyutlarının çok büyük olmasıdır.
5. Gulp
Gulp, göreve özel bir JavaScript aracının bir örneğidir. Programcılar kod yazarken, derlerken veya yürütürken ve ayrıca dosyaları veya görüntüleri sıkıştırırken birçok değişiklik yaparlar ve yaptıkları her değişiklikle görevi baştan sona çalıştırmaları gerekir. Bu sıradan ve sinir bozucu görevlerin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için Gulp gibi tek bir göreve özel araçlarımız var.
Gulp, dosyaları derleme klasörlerine yükleme görevini otomatikleştirmemize yardımcı olur. Gulp, diğer göreve özel araçlarla karşılaştırıldığında daha gelişmiştir çünkü hızlıdır, JavaScript kodunu iyi bir şekilde kapsar ve tek görevli eklentilere sahiptir. Geliştiricilerin yaklaşık %40’ının Gulp kullandığı söyleniyor.
6. NPM
Gulp gibi, NPM de göreve özel bir araçtır ve bununla birlikte aynı zamanda bir JavaScript paket yöneticisidir. Burada yeniden kullanılabilen çok sayıda kod paketi keşfedebiliriz. NPM çok esnek olabilir ve bir yapı aracı olarak da kullanılabilir.
NPM, varsayılan görevlerle, yani basit testler ve bu tür diğer düzenli sorunlar gibi görevlerle ve rastgele görevlerle, yani oluşturduğumuz görevlerle çalışabilir. Bu araç, çok daha fazla paket ve eklenti sağladığından ve ayrıca daha az uyumluluk ve hata ayıklama sorunlarına sahip olduğundan, Gulp veya diğer göreve özgü araçlara göre daha fazla tercih edilir. NPM, platformlar arası projeler için uygun olan güçlü komut dosyaları oluşturur.
7. Webpack
Birkaç JavaScript dosyasıyla devam ederken Webpack büyük yardım sağlar. Bu araç bir modül paketleyicidir ve tarayıcıya doğru sırayla .css, .js ve .jpg gibi yardımcı bağımlılıklara sahip modülleri ekler. Modüler bir eklenti sistemine sahiptir ve bu, olası herhangi bir görevi yerine getirmemizi sağlar. Webpack, bir tarayıcıda kullanılacak JS belgelerini ve bir görev çalıştırıcısı için bir saniyeyi paketlememizi sağladığından, oradaki en yaygın araçlardan biridir.
Web paketi, yükleme süresini azaltabilmemiz için kodu çok sayıda parçaya bölme yeteneğini içeren harika özelliklere sahiptir. Ayrıca, yüklenen parçaları her zaman izleyerek boyutu optimize eder. Bu parçaları tek başına veya birkaç parça ile birlikte yüklemek için bir araya getirmemizi sağlar. Derlerken bağımlılıkları da çözebiliriz.
8. ESLint
ESLint ayrıca, özellikle hataları tespit etme görevi için kullanılan, göreve özel bir araçtır. Bir kapanış parantezini kaçırmak veya kodumuzun sonuna fazladan parantez eklemek gibi, fişlerimizi tespit etmek için kodu denetler. Kodu olası hatalar için inceleme eylemi ‘linting’ olarak bilinir.
ESLint, geliştiricinin ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilir. Takip ettiği birkaç varsayılan kural için birkaç eklentiye sahiptir. EsLint, NodeJS ile kullanılabilir ve Windows, Linux ve Mac sistemlerini destekler. Microsoft, Atlassian, Netflix ve Domain gibi birçok harika şirket, uygulamaları için ESLint’i kullandı, bu da bize ESLint’in bir JavaScript aracı için ne kadar hızlı olduğunu gösteriyor.
9. Vue.js
Vue JS, grafiksel bir kullanıcı arayüzü geliştirmek için kullanılan gelişmiş bir JavaScript çerçevesidir. Hafif ve açık kaynaklı bir çerçeve olması için Angular JS’den oluşturuldu. Vue, verileri bağlamak için HTML sözdizimi kullanır ve gezinme, animasyonlar vb. için araçlar sunar. Günümüzde, Vue basit olduğu, iyi çalıştığı ve tüm büyük tarayıcıları yedeklediği için popülerlik kazanmaktadır.
10. jQuery
jQuery, doğru sözdizimi ve küçük boyutu nedeniyle bugüne kadarki en popüler JavaScript araçlarından biri olmaya devam ediyor. İstemci tarafı uygulamalar ve web siteleri oluşturmak için kullanılır. Animasyonlar ve olay işleme gibi harika özelliklere sahiptir ve bunun üzerine eklentiler oluşturmak için de kullanılabilir. Google, DailyMotion ve MSN gibi şirketler web sitelerini oluşturmak için jQuery kullandı.