JavaScript Özellikleri
Aşağıdaki makale, JavaScript’in özelliklerinin ayrıntılı bir özetini sunar. Java Script, 1995 yılında Netscape’de Brendan Eich tarafından web sayfalarını kodlamak için istemci kenarına mantıksal operasyona izin vermek için geliştirilmiştir. JavaScript esas olarak bir istemci uç betik dilidir. Bu nesne merkezli betik dili en yaygın olarak Netscape’de geliştirilmiş bağımsız bir dil olan web sayfalarını tasarlamak için kullanılır. Kullanıcıya, komut dosyalarında yeni işlevler oluşturma potansiyeli ile tarayıcı üzerinde ekstra kontrol sağlar. Bu komut dosyası dili, kullanıcının tarayıcısının ve işletim sisteminin algılanmasıyla büyük/küçük harfe duyarlı girişe sahiptir. JavaScript, çoğunlukla istemci uç teknolojisinde doğrulama için kullanılır.
Aşağıdakiler JavaScript’in daha fazla özelliğidir:
- Nesne Merkezli Komut Dosyası Dili
- İstemci uç teknolojisi
- Kullanıcı Girişinin Doğrulanması
- Else ve If İfadesi
- Tercüman Merkezli
- Dahili İşlevi gerçekleştirme yeteneği
- Büyük/küçük harfe duyarlı biçim
- Hafif ve hassas
- İfadeler Döngüsü
- Olayları İşleme
- Java Script’in İfade Kontrol Sözdizimi Sistemi, C Dilinde kullanılan İfade Kontrol Sözdizimine çok benzer. Java Script, HTML yalnızca web siteleri tasarlama yeteneğine sahip olduğundan ve koşul kontrolü, ifadeler döngüsü (while & for), istemci kenarında ifade karar verme (else ve if) ve iki sayı ekleme gibi mantıksal işlemleri gerçekleştiremediği için daha fazla yeteneğin gerçekleştirilmesine izin verir.
- JavaScript bu işlevleri gerçekleştiremez, bu da JavaScript’in bu işlemleri istemci kenarında yürütmesine ihtiyacımız olmasına neden olur. Bu komut dosyası dili, daha etkileşimli web siteleri oluşturmaya, yerleşik saatler geliştirmeye, hafif istemci uç programları geliştirmeye, uyarı iletişim kutuları, onay iletişim kutuları ve istem iletişim seçenekleri gibi farklı iletişim kutuları ile açılır pencereler oluşturmaya yardımcı olabilir.
- Günümüzde birçok web tabanlı dev, Facebook, YouTube, Twitter, Gmail ve Google Haritalar vb. gibi Java Script teknolojisini kullanıyor. Java Script, Enterprise düzeyinde açılır menüler, Yeni pencerenin Açılması ve Kapatılması, HTML Katmanlarının işlenmesi gibi özelliklere sahiptir. , HTML Arayüz Geliştirmesi, Sayfa içerisine animasyon temelleri ekleme, HTML belgelerine dinamik görünüm ekleme ve Tarayıcılarla ilgili sorunların düzeltilmesi.
- Sunucuya gönderilen HTML Form verileri içindeki veri girişinin doğrulaması JavaScript kullanılarak yapılabilir. Kullanıcılar ayrıca HTML katmanları için veri manipülasyonunu gerçekleştirebilir, taşıma yeteneği, gizleme, HTML kodlarının arayüzünü değiştirme ve bunları ayrı ayrı yazma Java Script’in bazı harika özellikleridir.
JavaScript Özellikleri
Şimdi JavaScript’in özelliklerini ayrıntılı olarak görelim:
1. Nesne Merkezli Komut Dosyası Dili
Java Script’in bir pencere nesnesi olduğu için nesnede yerleşik Nesne Merkezli Dil özellikleri. Nesne Merkezli dillerin bazı Yaygın Örnekleri Java Script ve Visual Basic vb.’dir. Nesne merkezli diller çoğunlukla bir nesneyi birçok biçimde alma kalitesi olan Polimorfizm gibi özellikler için kullanılır. Kullanımı Polimorfizmi içinde nesne yönelimli programlama bir çocuk sınıfının bir nesneye üst sınıfın referansı temsil etmek her kullandığınızda gerektirir.
2. İstemci Uç Teknolojisi
İstemci temel olarak Kullanıcı ile ilgili olarak Web Tarayıcısı için kullanılan bir terimdir. Sunucudaki veriler, daha sonra bir kullanıcı tarafından oluşturulan formda kullanılan bir istemci tarafından yüklenir. Kullanıcı, web sitelerinde gezinmek ve etkileşim kurmak için bir web tarayıcısı aracılığıyla istemciye erişim sağlar. Java Script’teki istemci uç teknolojisi, istemcinin sunucularda güncellenmekte olan içerik üzerinde tam kontrole sahip olmasını sağlar.
3. Kullanıcı Girişinin Doğrulanması
Kullanıcı Girdisinin Doğrulanması en yaygın olarak form doğrulama olarak bilinir, kullanıcıların web sayfaları aracılığıyla formları doldurarak müşteri ile etkileşim kurmasını sağlar. Form doğrulamanın, müşterinin kullanıcı tarafından girilen ayrıntıları doğrulamasına yardımcı olduğu durumlarda, formdaki ayrıntıların doğru bir şekilde doldurulması gerekir.
4. Else ve IF İfadesi
IF ve Else İfadeleri mantıksal işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır.
5. Tercüman Merkezli
Java Komut Dosyası, kullanıcının Derleyici kullanmadan çıktı almasını sağlayan Yorumlayıcı Merkezli ile oluşturulmuştur. Bu, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen girdinin, kodların derlenmesine gerek kalmadan doğrudan işlendiği anlamına gelir.
6. İnşa İşlevinde Gerçekleştirebilme
Java Komut Dosyası, isNAN (), Sayı (), parseFloat () ve parseInt () vb. Gibi birçok Yerleşik İşleve sahiptir. isNAN () işlevi , girdi nesnesinin doğru sayı biçiminde olduğunu belirlemek için kullanılır. parseFloat() işlevi nesnenin sayıya dönüştürülmesinde kullanılır. parseInt () işlevi, dizeleri analiz etmek için kullanılır.
7. Büyük/Küçük Harfe Duyarlı Format
Java Script’te yazılan kodlar Büyük Harf Duyarlı’dır, bu da kodların Büyük Harf veya Küçük Harf Formatında yazılmasının çıktıda herhangi bir fark olmayacağını açıklar.
8. Hafif ve hassas
Java Script Özellikleri Hafif ve hassastır ve JavaScript ile yazılmış kodlar değişken içermez ve işlemleri gerçekleştirmek için sadece nesneleri kullanır.
9. İfadeler Döngüsü
İfade döngüsü, aynı işlemleri tekrar tekrar gerçekleştirmek için kullanılır. Bu işlemde, aynı kod kümesi, belirli veya belirli olmayan bir zaman kümesi için tekrarlı şekilde çalışır.
10. Olayları Ele Alma
Java Komut Dosyası, sunucularda güncellenen işlemleri kontrol etme yeteneğine sahiptir. Bu, temel olarak, kullanıcı, istemci tarafından gerçekleştirilen bağlantılara ve seçeneklere tıklamak, web sitesi üzerinden etkileşim yanıtı vb. gibi sunucu tarafından gerçekleştirilen herhangi bir işlemi gerçekleştirmeye çalıştığında web sitesindeki yanıtı kontrol eder.
Java Komut Dosyası Yorumları
Bunlar kodun amacını anlamada yardımcı olur, JavaScript tarafından oluşturulan çıktıda Yorumlar görüntülenmez.
İki tür Java Komut Dosyası Yorumu vardır:
- Yorumlar Tek Satır altına yazılır
- Yorumlar Multi-Line altına yazılır
Tek Satır Altına Yazılan Yorumlar
Bu Yorumlar, çift eğik çizgi kullanılarak tanımlanabilir.
Tek Satır altında yazılan Yorumlar örneği:
<script>
// This is how we write comments is single line
document.write ( “HTML and JavaScript” );
<script/>
Sonuç
HTML ve JavaScript
Çok Satır Altında Yazılan Yorumlar
Bu Yorumlar, eğik çizgi ve yıldız işareti ile başlayan ve yıldız işareti ve eğik çizgi ile biten bir yapı ile tanımlanabilir.
Multi-Line altında yazılan Yorumlara Örnek:
<script>
/* This is how we write comments in Multi-Line /*
Document.write ( “Features of JavaScript” );
<script/>
Sonuç:
Java Script’in Özellikleri
Java Komut Dosyasının Sınırlamaları
- İstemci kenarında Okuma ve Yazma Yeteneği Java Script’te mevcut değildir.
- Ağ Programları ile Çalıştırma Java Script’te mevcut değildir.