Neden java öğrenmemiz gerekiyor?
Günümüzün modern yazılım geliştirme teknolojisi java programlama dili daha büyük avantajlar sağlamaktadır. Java’nın bazı özelliklerini takiben, diller neden java öğrenileceği konusunda bazı temel fikirler verir.
- Basit : Java, bir programcının kolayca öğrenebileceği ve etkili bir şekilde kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Bir programcı, Nesne Yönelimli Programlamanın bazı temellerinin farkındaysa, Java öğrenmek daha kolay olacaktır.
- Nesne yönelimli: Java’da her şey bir Nesnedir. Java, diğer dillerle uyumlu kaynak kodu olacak şekilde tasarlanmamıştır. Bu, nesnelere temiz, kullanışlı ve pragmatik bir yaklaşım sağlar. Java, nesne modeline dayalı olduğu için kolayca genişletilebilir.
- Platformdan bağımsız : Diğer programlama dillerinden farklı olarak Java kodu platforma özel Makine diline dönüştürülmez, bunun yerine Java kodu platformdan bağımsız Bytecode’a dönüştürülür ve JVM tarafından yorumlanır.
- Çok iş parçacıklı : Java, etkileşimli ve ağ bağlantılı programlar oluşturma gereksinimini karşılar. Java, çeşitli görevleri aynı anda gerçekleştiren programların yazılmasına izin veren çok iş parçacıklı programlamayı destekler.
- Sağlam : Java programını çok platformlu ortamda çalıştırır ve güvenilir bir şekilde yürütür. Java kesinlikle yazılmış bir dile sahiptir, Java kodunu derleme zamanında kontrol eder ve çalışma zamanında.
- Mimariden bağımsız : Java tasarımcısının ana hedefi “bir kez yaz, her yerde, her zaman çalıştır. Platformdaki veya makinedeki değişiklikler Java kodunu etkilemez.
- Dağıtılmış : Java, TCP/IP protokolünü yönettiği ve ayrıca Uzak Yöntem Çağırmayı desteklediği için dağıtılmış bir ortamda veya İnternet üzerinde çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Java Uygulamaları
Java, çeşitli uygulama geliştirmelerinde kullanılır, aşağıdakiler java’nın bazı gerçek zamanlı uygulamalarıdır.
- Masaüstü GUI uygulamaları : Java, AWT (Abstract Window Toolkit), Java Swings ve JavaFX gibi çeşitli yollarla Grafik Kullanıcı Arayüzü tabanlı masaüstü uygulaması geliştirme olanağı sağlar. AWT, Menü, düğmeler, metin kutuları gibi çeşitli bileşenlerden oluşur. Etc…JavaFX, 3D grafikler sağlayan bir medya paketidir.
- Mobil uygulamalar : Gelişmiş java teknolojisi – Java 2 Micro Edition, cep telefonları veya akıllı telefonlar gibi java destekli cihazlar gibi herhangi bir platformda çalışan uygulamalar geliştirmeyi sağlayan platformlar arası bir teknolojidir. Ve en son android teknolojisi, diğer APIS’lerle birlikte java’da da yazılmıştır.
- Gömülü Sistem : Minik çiplerden buzdolabı, TV gibi büyük elektronik aletlere ve ayrıca büyük elektromekanik cihazlara kadar gömülü elektronik cihazlar da java’da kodlanmıştır.
- Kurumsal Uygulamalar : Java Enterprise Edition, bankacılık gibi kurumsal düzeyde uygulamalar geliştirmeyi destekler. JEE, komut dosyası oluşturma için API’ler ve çalışma zamanı ortamı sağlar.
- Web Uygulamaları : Servlets, JSP ve Struts gibi Java Advance teknolojileri, web uygulamaları geliştirmeyi destekler. Bir programcı bu teknolojileri kullanarak son derece güvenli web uygulamaları geliştirebilir ve bunların kodlanması kolaydır.
Basit Java Programı
public class SimpleExample1
{
public static void main(String[] args)
{
int a = 10;
System.out.println("Hello……EDUCBA");
System.out.println("Value of a = "+ a);
}
}
Önkoşul
Java programlama dilini öğrenmek için programcı, C gibi herhangi bir programlama dili hakkında önceden temel bilgilere sahip olmalıdır. Java tamamen nesne yönelimli bir dil olduğundan, C++ gibi herhangi bir nesne yönelimli dilin temel bilgisi gereklidir ve java’yı anlamak daha kolay hale gelir. Java programlama dilinin temel sözdizimini ve yapısını yalnızca programcı anlamalıdır.
Hedef kitle
Java standart sürümünden başlayarak, java programcıları için daha büyük bir başlangıç Standard Edition, Masaüstü uygulamasından gömülü sistemlere kadar çeşitli geliştirmeleri destekler. Gelişmiş java sürümü, yani J2EE teknolojileri, Kurumsal düzeyde uygulamalar, web uygulamaları, oyun uygulamaları vb. geliştirmeyi destekler.