Genel

Nvidia Omniverse ile kendi metaverse evreninizi oluşturup para kazanabilirsiniz

Nvidia Omniverse Machinima platformu ile kendi kurgusal evreninizi (metaverse) yaratabileceğinizi biliyor muydunuz? Bugüne kadar geliştirdiği teknolojiler ve sunduğu fiyatsız araçlarla birçok kişinin beğenisini kazanan Nvidia, gerçek vakitli 3 boyutlu simülasyon ortamı oluşturmayı sağlayan açık kaynak platformu Omniverse’in birinci sürümünü fiyatsız yayınladı.

Nvidia Omniverse Machinima nedir?

Nvidia Omniverse Machinima; sanal işbirliği ve gerçek vakitli fizikî olarak gerçek simülasyon için oluşturulmuş, basitçe genişletilebilir, açık kaynaklı bir platformdur. İçerik oluşturucular, dizayncılar, araştırmacılar ve mühendisler, ortak bir sanal alanda işbirliği yapmak için ana tasarım araçlarını, varlıkları ve projeleri birbirine bağlayabilir. Geliştiriciler ve yazılım şirketleri, fonksiyonelliğini genişletmek için Omniverse’in modüler platformunda uzantıları, uygulamaları, bağlayıcıları ve mikro hizmetleri kolay kolay oluşturup satabilir.

Aslında Omniverse platformu, 3D uygulamalar ortasında üniversal değişim için önde gelen format olan Pixar’ın geniş çapta benimsenen Kozmik Sahne Tanıma (USD) teknolojisini temel almaktadır. Pixar bunu animasyon sinemaları yapmak için kullanırken. Nvidia ise farklı bir perspektiften bakarak gerçek vakitli ışın sürece, fizik, materyaller ve 3D yazılım eserleri ortasındaki etkileşimli iş akış teknolojilerini paket halinde bir ortada sunuyor.

Nvidia’nın Omniverse platformunundan sorumlu lider yadımcısı Richard Kerris, Omniverse platformunu “USD’yi 3D’nin HTML’i olarak düşünürsek, Omniverse Machinima da çoklukla birbirleriyle entegre olmayan mevcut 3D yazılım araçlarını paket halinde sunan bir platform olarak düşünebilirsiniz.” formunda tanımlıyor.

Omniverse’i teorik olarak farklı sanal dünyaları birbirine bağlayan, birlikte çalışabilir bir meta data deposunun yaratılmasını sağlayan bir platform olarak tanımlamak da mümkün. Ucu bucağı olmayan bu dünyada içerik üreticileri; mesken, avatar, robot, fabrika, müze üzere çok çeşitli 3D objeler tasarlayıp üretebilir ve sonrasında da bunları satıp gelir elde edebilir. Bu içeriklerin üretilmesi sıkıntı ve ekseriyetle birden çok araç gerektirdiği için de Nvidia Omniverse Machinima tüm bunları tek bir uygulama üzerinden sunuyor ve işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Örnek vermek gerekirse BMW, gelecekteki fabrikaları için Omniverse platformundan istifade ediyor.

Mevzuya ait NVIDIA CEO’su Jensen Huang şu açıklamalarda bulunuyor: “BMW, muazzam bir ölçekte şahsileştirilmiş üretim gerçekleştiriyor ve dünya çapında en karmaşık operasyonlardan birini yönetiyor. BMW’nin geleceğin fabrikası vizyonunda; beşerler robotlarla birlikte çalışıyor, fabrika tasarım sürecinin tüm basamaklarına dahil olan mühendisler paylaşılan sanal bir ortamda iş birliği yapıyor ve tüm fabrika “fotorealistik” manada, detaylı bir halde simüle ediliyor. NVIDIA Omniverse bu türlü bir geleceği mümkün kılmak üzere tasarlandı. BMW’nin gelecekteki fabrikalarını şimdi fizikî olarak inşa etmeden evvel sanal ortamda tasarlamak, planlamak ve işletmek üzere takımlarını uyumlamak için NVIDIA Omniverse platformunu kullanmasından büyük memnunluk duyuyorum. Bu, üretimin geleceğine gerçek atılan çok büyük bir adım.”

Omniverse öne çıkan özellikleri

  • Kullanıcılar ve uygulamalar ortasında gerçek vakitli işbirliği imkanı
  • Gerçek vakitli Ray Tracing teknolojisi
  • RTX teknolojisi sayesinde platformlar ortası entegrasyon

Omniverse açık kaynak bir platform olduğu için Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya ve Unreal Engine üzere takviyeleri de bünyesinde barındırıyor. Hatta ve hatta yakında Adobe Substance 3D Material Extension’ın da ortalarında bulunduğu birçok araç da bu platforma entegre olacak.

NVIDIA Omniverse’ü üç alana ayırabiliriz.

  1. Omniverse Nucleus: Kullanıcıları birbirine bağlayan ve 3B varlıkların ve sahne açıklamalarının değiş tokuşunu sağlayan bir veritabanı motorudur. Bağlandıktan sonra, gölgelendirme, animasyon, aydınlatma, modelleme, nizam, özel efektler yapan dizayncılar bir sahne oluşturmak için işbirliği yapabilir. Nucleus’a birden fazla kullanıcı bağlanabilir.
  2. Omniverse’in ikinci tarafı kompozisyon, oluşturma ve animasyon motorudur: Yani sanal dünya simülasyonu.
  3. NVIDIA CloudXR: OpenVR uygulamalarından Android ve Windows aygıtlarına genişletilmiş gerçeklik içerik akışı için istemci ve sunucu yazılımı içerir ve kullanıcıların Omniverse’e girip çıkmasına imkan tanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen siteye erişebilmek için reklam engelleyici kapatın.