Ruby

Ruby Veri Türleri

Veri türü, bir değişkenin kod yolculuğu boyunca tutacağı veri türleri hakkında işletim sistemini bilgilendirmenin bir yoludur, örneğin verilerden a=1 gibi tamsayı olarak bahsedersek, sisteme a değişkeninin olduğunu bildirdiğimiz anlamına gelir. sayısal değeri tutacağız ve bu durumda sistem uygun alan ayıracak, aynı şekilde a=true yazarsak, bu, sisteme a’nın yalnızca boole olacağını ve sistemin Ruby’de yalnızca bir bit alan ayıracağını bildirdiğimiz anlamına gelir. Numbers ,Boolean ,Strings, Hasshes, Arrays, Symbols gibi veri türlerini destekler, örnek ve açıklama bölümünde her veri türünü öğreneceğiz.

Ruby Veri Türleri

Bahsettiğimiz gibi, veri türleri, herhangi bir değişkene atayacağımız verinin türü veya yolculuğu boyunca taşıyacağı değişken türü hakkında sisteme talimat vermenin yoludur. Her birini bir örnekle açıklayayım. Ruby’de bir sınıftır çünkü Ruby tamamen nesne yönelimli bir dildir.

1. Hash’ler

Bu, verileri anahtar değer çifti biçiminde tutan bir veri türüdür, örneğin {a=>1,b=>3} . Burada, karma tabanlı veri türlerini kullanmanın başlıca faydaları, herhangi bir tür veriyi bir karma değişken içinde tutabileceğimiz anahtar değer yapısına sahip olmalarıdır, bu, örneğin a={name=>”ranjan”, yaş=>30, cinsiyet=>”erkek”}. Size karma veri türleri için bir örnek vereyim. Aşağıdaki örneği görebiliriz, burada bir StudentDetails hash değişkeni tanımladık ve öğrenciye bazı anahtar değerler atadık ve her döngünün yardımıyla her bir niteliği buraya yazdırıyoruz. Ruby ayrıca manipülasyonlar ve diğer işlemler için karma ile ilgili çeşitli yöntemler sunar. Yarar.

Öğrencilerin detaylarını içeren hash tanımlama

Kod:

studentDetails = { "name" => "ranjan", "age" => 30, "sex" => "male" }
studentDetails.each do |key, attribute|
puts "The student #{key} is #{attribute}"

2. Diziler

Dizi aynı zamanda karma gibi birden çok türün verilerini tutabilen bir veri türüdür, ancak karma veri türlerinden farklıdır, çünkü karma durumunda her öğenin değeri tanımlamak için bir anahtarı vardır, ancak dizi durumunda yapar herhangi bir anahtarın olmaması, dizinin özniteliğinin değerinin indeksinin otomatik olarak oluşturulacağı anlamına gelir. Dizide her zaman dizin 0,1,2,3,4,… gibi sıralı bir tamsayı değeri olacaktır. .Ruby’de dizi veri türü için bir örnek görelim. Aşağıdaki örnekte, öğrenciAyrıntıları adında bir değişken tanımladık ve öğrenciler için bazı dizi nitelikleri atadık . Burada her bir_with_index fonksiyonunun yardımıyla dizinin her bir elemanı üzerinde yineleme yapıyoruz ve verinin değerini ve indeksini yazdırıyoruz.

Kod:

studentDetails = ["ranjan", 30, "male","Chennai" ] studentDetails.each_with_index do |value, index|
puts "The student #{index} index value is #{value}"

3. Sayılar

Bu veri türünde yalnızca sayısal değişkenlere izin verir, bu nedenle sayısal değere sahip bir değişken tanımlamışsak ve değişken üzerinde dize veya sayısal olmayan başka bir değişken ile eklemeye veya başka bir işlem yapmaya çalışıyorsak bir hata verecektir, çünkü zaten sistem değişkenin tipini ve değişken için bellek tahsisini anlattı. Örneğin a=1 ve b=”x” ve a+b eklemesini yaparsak çalışmaz.Bunun için bazı örnekler göstereyim.

Aşağıda sayısal veri türlerini işlemek için üç örnekten bahsettim .

Burada değişkeni içeren dize ile sayısal bir değişken ekliyoruz ve çıktı hatalı, çünkü veri türleri her ikisi için de aynı değil. Lütfen aşağıdaki örneği çıktı ekranıyla birlikte takip edin.

Kod:

a=1
b="x"
puts a+b

Bu örnekte, biri tamsayı diğeri tamsayı olmak üzere iki sayı ekliyoruz, bu nedenle çıktı herhangi bir harici aktivite olmadan gelecektir. Lütfen aşağıdaki örneği çıktı ekranı ile birlikte takip edin.

Kod:

a=1
c=2
puts "The result of addition is #{a+c}"

Bu sayı örneğinde biri sayısal diğeri string olmak üzere iki değişken ekliyoruz ama string’in typecastingini to_i fonksiyonu yardımıyla yapıyoruz.Lütfen aşağıdaki örneği çıktı ekranı ile birlikte takip ediniz . .

Kod:

a=1
b="2"
puts "The result of addition of a and b is #{a+b.to_i}"
c="x"
puts "The result of addition of a and c is #{a+c.to_i}"

4. Boole

Bu veri türü değişkeninde yalnızca true veya false gibi boole değerleri atayabiliriz, böylece yalnızca bir bit bellek alanı kaplar. Aşağıdaki örnekte bir friend değişkeni tanımladık ve ona true atadık. Lütfen aşağıdaki örneği çıktı ekranı ile birlikte takip edin.

Kod:

friend =true
if(friend)
puts "We are friends"
else
puts "No , we are not friends"

5. Dizeler

Dizeleri bildiğimiz gibi, tek (”) veya çift (“”) tırnak içine alınır. Ayrıca her dize, ana sınıfının bir String sınıfı olan bir nesnesidir. Aşağıda dize için bazı örnekler görebiliriz.

Kod:

a="y"
b=2
puts "The result of string concatenation of a and c  is #{a+b.to_s}"
c="x"
puts "The result of string concatenation of a and c  is #{a+c}"

6. Semboller

Semboller herhangi bir dizgeye çok benzerler, ancak semboller söz konusu olduğunda boyutu çok küçüktür, bu da onların hafif dizgeler olduğu anlamına gelir. Bunun için aşağıdaki örneğe bakın.

Kod:

students = {:name => "Ranjan", :address => "Chennai", :Job => "developer"}
puts students[:name] puts students[:address] puts students[:Job]

Çözüm

Bu eğitimde Ruby’de bulunan Veri türlerini öğrendik ve pratik kullanımlarını anladık, farklı senaryolar için çalışma ve çeşitli bellek ve alan yardımcı programları hakkında bilgi edindik, tüm veri türleri için bazı gerçek vaka örnekleri gösterdik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen siteye erişebilmek için reklam engelleyici kapatın.