Genel

Sunucu (Server) Nedir?: İşte Bilmeniz Gerekenler

Teknolojinin ve İnternetin günlük hayatta daha çok kullanılmasıyla birlikte bilgisayar ve dijital dünyaya ilişkin tabirlerin de daha çok kullanılmaya başlandığını görebilirsiniz. Server ve sunucu sözleri, İnternetin hayatımıza dahil ettiği tabirler ortasında yer alır. Aslında Server ve sunucu birebir şeyi tabir eder. Server; bir ilişki ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, belge paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak söz edilebilir.

Aygıtlar aracılığı ile web erişimi sağlanmasına imkan tanıyan sunucu, kesintisiz bir formda çalışır. Sunucunun kesintisiz bir halde 7/24 çalışması son derece değerlidir. Çalışması kesintiye uğrayan sunucuya bağlı olan web siteleri yayın yapamaz. Bu nedenle İnternet kullanıcılarının da o web sitelerine erişimi mümkün olmaz.

Sunucu Nerede Barındırılır?

Kesintisiz irtibatın sağlanabilmesi için sunucuların yüksek güvenlik tedbirlerinin alındığı yerlerde barındırılması gerekir. Sunucular veri center ismi verilen özel alanlarda barındırılır. Elbette işletmelerin kendi sunucuları için özel bir alan oluşturması da mümkündür. Ancak yalnızca 1 sunucu için uygun şartlar hazırlamak ve güvenlik tedbirleri almak hayli maliyetli bir iştir. Bu nedenle sunucuların barındırılması için özel olarak hazırlanan data merkezlerini kullanmak daha yararlı, az maliyetli ve çözümcül bir yaklaşımdır.

Sunucu hizmeti alırken barındırma şartları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek yararlı olur. Sunucunun barındırıldığı alan, kesintisiz irtibatın sağlanması bakımından kıymet taşır. Network altyapısına kıymet veren Natro, Çizgi Telekomünikasyon A.Ş. data merkezini uzman takımı ve 6 farklı monitör ile 7/24 takip eder. Yüksek güvenliğin sağlandığı bilgi merkezlerinde bulunan sunucuları kullanmak için Natro’nun sunucu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sunucular, kullanım hedefleri doğrultusunda özelleştirilen uygulamalar ve donanımlar barındırırlar. Bu yüzden kullanım hedefine nazaran farklı server çeşitleri mevcuttur. Server çeşitleri, kullanım emelleri ve özellikleri şu halde sıralanabilir.

Dedicated Server

Paylaşımsız fizikî sunucu olarak da bilinen Dedicated sunucu, kolay bir biçimde host edilir. Dedicated server kurabilmek için özel ekipman bileşenlerine ve yüksek teknolojiye muhtaçlık duyulur. Donanımsal ve yazılımsal kapasitesi sayesinde kullanıldığı ağ üzerinde antivirüs güncellemesi, müsaadesiz girişlerin tespiti, güvenlik kontrolü, DDoS muhafazası, işletim sistemi güncellemesi, veritabanı idaresi, yedekleme, geri yükleme ve DNS barındırma üzere pek çok süreci kolay bir biçimde yapabilir. Paylaşımsız sunucuların işlemcisi, RAM ve disk alanı yalnızca bir şahsa yahut bir işletmeye aittir. Bu nedenle kullanımı son derece inançlıdır.

Fazla sayıda görsel ve bilgi barındıran ve yüksek hacimli trafiği bulunan işletmeler için Dedicated server ülkü bir sunucudur. Paylaşımsız sunucu, yüksek performans sunar. Bu nedenle iş hacmi yüksek olan işletmeler Natro’dan Dedicated sunucu alabilirler. Natro’nun sağladığı Dedicated server gereksinimlere nazaran kolay bir biçimde konfigüre edilebilir. Natro, Dedicated sunucu kurulumunu bir iş gününde teslim eder. Kaliteli ve süratli bir formda server hizmeti almak istiyorsanız, kaliteli ve tahlil odaklı hizmet anlayışı ile hareket eden Natro’yu tercih edebilirsiniz.

VDS Server

VDS sunucu, sanal atanmış sunucudur. Sanal özel sunucu (VPS) ile sık sık karıştırılsa da farklılıkları mevcuttur. Sanallaştırma formülüyle oluşturulan VDS sunucuyu kullanıcının gereksinimlerine nazaran özelleştirmek mümkündür. VDS server, birbirinden bağımsız işletim sistemi ve server yazılımı barındırır.

VDS Sunucu Hangi Siteler için Uygundur?

VDS sunucular, yüksek iş yükü nedeniyle trafik alan web siteleri ve kurumsal web siteleri için ülküdür. Ağır trafik alan sitelerde sürat ile ilgili meseleler yaşamak mümkündür. Sürat sorunları web sitelerinin ziyaretçilerini olumsuz tarafta tesirler. Bu nedenle büyük ölçekli işletmelerin VDS server kullanması tavsiye edilir. Zira VDS sunucular her vakit yüksek performans ile çalışırlar. Gereksiniminize uygun tahlillere ulaşmak için natro.com tıklayabilir, vds sunucu kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

VDS Sunucunu Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Disk alanı, RAM ve CPU kaynakları paylaşımsızdır. Bu nedenle başka sitelerin kaynaklarının kullanılması mümkün değildir.
  • Root erişimi ile sunucu üzerinde daha çok denetim sahibi olunmasını sağlar.
  • Web sitelerinin gereksinim duyması durumunda kaynak artırımı yapılabilir.
  • Trafik dalgalanmaları ile başa çıkar.
  • Gecikme ve yüklenme problemleri yaşanmaz.
  • Dedicated sunucuya nazaran daha ekonomiktir.

VPS Server

VPS sunucu, sanallaştırma yazılımı kullanılarak fizikî bir sunucunun sanal sunucu modüllerine ayrılmasını söz eder. Tek bir kaynağın birden fazla kişi tarafından kullanılmasına imkan sunan VPS server, özel sanal sunucu manasını taşır. VPS sayesinde fizikî sunucu üzerinde birbirinden tam manasıyla bağımsız olarak çalışan birden fazla özel sanal sunucu bulundurulabilir. VPS sunucudaki alanlar öteki kullanıcılardan net bir biçimde ayrıldığı için kullanıcı kaynaklı sorunlar oluşmaz. Tıpkı fizikî sunucuyu kullanan VPS server kullanıcılarından rastgele birinin yavaşlama sorunu başka kullanıcıları etkilemez.

VPS Sunucu Hangi Siteler için Uygundur?

Her web sitesinin gereksinimleri farklıdır. Bu nedenle sitenin gereksinimlerini karşılayan sunucular kullanmak gerekir. Aksi halde web sitelerinin verimli bir biçimde çalışması mümkün olmaz. E-ticaret siteleri, ağır trafik alan iş ve finans web uygulamaları ve ağır kaynak kullanan siteler VPS sunucu kullanabilirler. Bir işletmeye ilişkin birden fazla sitenin tıpkı VPS sunucusu üzerinde barındırılması mümkündür. İşletmeniz için en ülkü sunucuya Natro’dan ulaşabilirsiniz.

VPS Sunucunun Avantajları Nelerdir?

VPS sunucunun sağladığı avantajlar şu biçimde sıralanabilir:

  • Ayrıştırılmış alanlar ortasında evrak erişimi ve bilgi alışverişi kelam konusu değildir.
  • Her kullanıcının kendine ilişkin bellek, bant genişliği ve depolama alanı mevcuttur.
  • Trafik alan web sitelerinin muhtaçlığı olan kaynağı kolay bir halde sağlayabilir.
  • 1 sunucu üzerinde fazla sayıda site barındırabilir.
  • Kaynakları ölçeklendirme imkanı sunar
  • Esneklik ve root eşimi sayesinde kullanıcıya bağımsızlık sağlar.
  • Sitelerin güçlendirilmesi için yapılandırma oluşturulmasına müsaade veren özellikleri mevcuttur.
  • Güvenlik protokollerinin uygulanması ve artırılması mümkündür.

Bulut Sunucu

Bulut sunucu, birtakım özellikleri nedeniyle VPS ile benzerlik gösterse de iki sunucuyu birbirinden ayıran temel farklar mevcuttur. Bulut sunucu, birden fazla fizikî serverın bir ortaya gelerek oluşturduğu ağın sunuculara bölünmesidir. VPS’de ise tek bir fizikî server kelam bahsidir. Son vakitlerde bulut sunucunun tercih edilmesinin nedenlerinden biri ölçeklenebilir olmasıdır. Bunun yanı sıra bulut serverın depolama alanını artırmak da mümkündür. VPS sunucuda depolama alanının büyüklüğü fizikî sunucuya bağlı olduğu için kapasiteyi artırmak mümkün değildir. Bulut sunucuda sabit fiyat kelam konusu değildir. Fiyatlandırma kaynak kullanımına nazaran yapılır. Depolama düzeyi, harcanan trafik ve kullanılan CPU saati oranında fiyatlandırma yapılır. Bu nedenle bulut sunucu kimi durumlarda çok ucuza gelir. Natro’nun sunduğu bulut sunucu hizmeti, yüksek performans sağlar.

Bulut server hizmetini fiyatsız denetim paneli ve fiyatsız DDoS müdafaası ile birlikte sunan Natro’nun tüm hizmetleri incelenmeye bedeldir. Bulut sunucuyu bilhassa yazılımcılar tercih ederler. Zira bulut serverın özel gayeler için kullanılması kolaydır.

Cloud Server Hangi Siteler için Uygundur?

Bulut sunucunun web sitelerine rastgele bir dezavantajı olmadığı için tüm web sitelerine uygundur. Bu nedenle günümüzde hosting firmaları çoğunlukla cloud serverı tercih ederler. Bulut sunucu kiralamayı planlıyorsanız Natro’nun Xcloud server planlarını inceleyebilirsiniz. Farklı gereksinimlere nazaran oluşturduğu planları ekonomik fiyatlarla sunan Natro, Türkiye’nin önde gelen domain ve hosting markasıdır.

Bulut Sunucunun Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Bulut sunucunun kullanıcısına sağladığı avantajlar şu formda sıralanabilir:

  • Sınırsız depolama alanı sunar.
  • Erişim trafiğini düzenler.
  • Kullanılan alana nazaran ödeme yapıldığı için bütçe idaresini kolaylaştırır.
  • Kesintisiz hizmet sunar.
  • Güncellemeler trafiğin az olduğu saatlerde yapılır. Bu durum performans için değerlidir.
  • Yüksek data güvenliği sağlar.
  • Her bakımdan avantajlı olan bulut serverı Natro’dan kiralayarak kaliteli hizmet tecrübesi yaşayabilirsiniz.

Bilişim alanında çok geniş tahlillerle hizmetlerini sunan Natro ile kaliteli ve muteber iş sürekliliğini sağlayabilirsiniz. Profesyonel ve uzman takımları ile görüşerek gereksinimlerinize tam ve yerinde karşılık verecek kurumsal server seçeneklerini öğrenebilir ve uygun fiyat stratejileri ile alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen siteye erişebilmek için reklam engelleyici kapatın.