Trojan Virüsü Nedir, Kurtulma Formülleri Nelerdir?
Her vakit söylüyoruz, internet kötülüklerle dolu bir dünya. Tıkladığınız, dokunduğunuz neredeyse her şey sizden bir şeyler almaya ve çalmaya çalışır. Makûs gayeli yazılımlar, virüsler, truva atları cihazlarınıza sızmak için hazır bekliyor. Truva atı ya da truva virüsü olarak da isimlendirilen trojan virüsü, bilgisayarınıza sızmasını istediğiniz son virüstür zira sinsi sinsi art planda çalışır.
Trojan virüsü kaptığınız anda garip şeyler olabilir de olmayabilir de zira hain bir hacker gerektiğinde kullanmak için bilgisayarınıza bir truva atı yerleştirmiş de olabilir. Yani şahsî bilgilerinizi çalan ya da sizi kullanan bir virüsü kendi ellerinizle besliyor olabilirsiniz. Gelin bu sinsi trojan virüsü nedir biraz daha yakından inceleyelim ve korunmak için almanız gereken tedbirler ile kurtulmak için uygulamanız gereken sistemlere bakalım.
Trojan virüsü nedir?
Truva atı ya da truva virüsü olarak da isimlendirilen trojan virüsü, öteki virüslerden farklı olarak bulaştığı vakit çabucak fark edilmeyebilir. Bilgisayarınızda birtakım gariplikler, kendi indirmediğiniz yazılımlar, kendi yapmadığınız değişikler görmeye başladığınız vakit emin olan bilgisayarınızda bir trojan virüsü var demektir.
Trojan virüsü için bildiğimiz virüs tarifini yapmak her vakit geçerli değil, kendisi daha çok bir makûs maksatlı yazılımdır. Birden fazla vakit aygıtınıza indirmiş olduğunuz bir belgenin yanında çaktırmadan geliverir. Bilgisayarınıza girdiği anda birtakım meseleler yaratabileceği üzere sahibi hacker tarafından kullanılacağı güne kadar sessizce de durabilir. Dediğimiz üzere, sinsi.
Trojan virüsü nasıl bulaşır?
- Belge paylaşım siteleri üzerinden indirdiğiniz belgelerden
- E-posta eklerinden ve temaslardan
- Düzmece iletilerden
- Virüslü internet sitelerinden
- Halka açık Wi-Fi ağlarından
Aslında birçok vakit kullanıcılar trojan virüsü kendi elleriyle bilgisayarlarına yüklerler ve bunun farkında bile olmazlar. Binlerce dolarlık bir yazılımı ücretsiz indirebileceğinize gerçek inanıyor olamazsınız. İndirseniz bile yasadışı bir indirme yapmanıza müsaade veren evrak paylaşım sitesinin bu türlü bir hizmeti yanında biraz virüs vermeden yapacağını düşünmemelisiniz.
Tanıdığınız ya da tanımadığınız şahıslardan gelen bildirilerde ve e-postalarda bulunan eklere ve ilişkilere her vakit temkinli yaklaşmalısınız. Gerçek kişi ve kurumları taklit ederek bu çeşit paylaşımlar yapmak oldukça yaygın bir dolandırıcılık sistemi. Gönderilen temas ya da eki açmadan evvel gönderen kişi ile bağlantıya geçerek güvenilirliğini teyit edin.
Gelelim halka açık Wi-Fi ağlarına; kafelerde, parklarda, havalimanlarında sık sık karşımıza çıkan bu cins ağlar uygun niyetli olarak sunulur lakin herkesin bağlanması için güvenlik ağı epeyce gevşektir. Bu tıp bir ağa bağlanayım da taşınabilir data harcamadan görüntü izleyeyim diye düşündüğünüz her an tehlike altında olduğunuzu unutmayın.
Trojan virüsü neler yapabilir?
- Bilgisayarınızı ileride yapılacak DDoS saldırısının neferlerinden biri haline getirir.
- Şahsî bilgilerinizi çalar.
- Art planda kripto para madenciilği yapar.
- Bilgisayarınıza çok daha fazla virüs barındıran berbat gayeli yazılımlar yükler.
- Sizin üzerinizden kimlik sahteciliği yapar.
- Kaynaklarınızı kullanır.
Olağan bir virüs bilgisayarınıza sızdığı vakit çabucak ortalık karışır, böylelikle bir şeyler döndüğünü anlarsınız. Lakin bilgisayarınıza bir trojan virüsü bulaştığında dikkatli bir kullanıcı değilseniz birçok vakit bu durumu fark etmeniz uzun vakit alabilir.
Trojan virüsü bulaşmış bir bilgisayar kesinlikle tekleyecektir. Bir şeylerin olağan gitmediğini çabucak olmasa da anlarsınız. Fakat ileride yapılacak bir DDoS saldırısı için bilgisayarınızın kullanılması planlanıyorsa birçok vakit bu durumu anlamanız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle her vakit dikkatli olmanız son derece değerli.
Trojan virüsü nasıl silinir?
Trojan virüsü pis ve sinsi bir makus emelli yazılım olsa da kurtulması son derece kolaydır, silin. Büyük ihtimalle bu virüsün bulaşma nedeni son indirdiğiniz belge ya da yazılımdır. Çabucak o belge ve yazılımı bularak geri dönülmez bir formda silin.
Trojan virüsü taşıyan evrak ya da yazılımı silme süreci şahsen virüsün kendisi tarafından engellenebilir. Bu nedenle evvel bilgisayarınızı inançlı modda başlatın. İnançlı modu açtıktan sonra şüphelendiğiniz tüm evrak ve yazılımları silerek bilgisayarınızı yine başlatın.
Elle silme süreci yapmak istemiyorsanız bu süreç için bir antivirüs yazılımı kullanabilirsiniz. Buradaki listemizden ulaşabileceğiniz antivirüs yazılımlarının büyük bir kısmı fiyatsız olarak bilgisayarınızdaki trojan virüsleri tespit ederek ortadan kaldırırlar. Elbette kıymetli olan bu virüsü silmek değil, hiç bulaşmamasını sağlamaktır.
Trojan virüsünden korunma usulleri:
- Datalarınızı kesinlikle sağlam bir bulut depolama hizmetine yedekleyin.
- Kıymetli hesaplarınız için hesap kurtarma süreçlerini nasıl yapacağınızı öğrenin.
- Halka Wi-Fi ağlarına bağlanırken kesinlikle VPN kullanın.
- E-posta ve iletilerle gelen ekleri ve ilişkileri açmadan evvel kesinlikle gönderene ulaşarak güvenilirliğini teyit edin.
- Kesinlikle muteber ve gerçek vakitli tarama yapan bir antivirüs yazılımı kullanın.
Bilgisayarınıza bir trojan virüsü bulaştıktan sonra kimi şeyleri yapmak için çok geç olabilir. Bu nedenle öncelikle bu tedbirleri aldığınızdan emin olun. Tıpkı kendi sıhhatimiz üzere dijital güvenliğimizde de sorun ortaya çıkmadan tedbir almak son derece kıymetlidir.
İnternet dünyasının en sinsi virüslerinden olan truva atı ve truva virüsü olarak da isimlendirilen trojan virüsü nedir, nasıl silinir üzere merak edilen soruları yanıtlayarak bu virüsten korunma ve kurtulma yollarını anlattık. İnternette her gördüğünüz şeye tıklamamanız gerektiğini lütfen unutmayın.